Megjelenés
Még
mielőtt a szakkifejezésekre rátérnénk, mintegy alapként feltétlenül a
munkatársak megjelenésével kell kezdenünk. Munkánkat gyakorta a vendégtérben
végezzük, ezáltal a vendégek látják, ki az, aki a szolgáltatásokat ténylegesen
nyújtja számukra. A szálláshely szolgáltatás alfája a bizalom, a vendég
megbízik az üzletben, hogy valóban azokat a szolgáltatásokat és olyan
színvonalon fogja megkapni, amint azt elvárja. A szolgáltatások minősége terén
pedig az egyik meghatározó tényező az emberi tényező.
A megjelenés terén néhány alapvető
elvárás: ápolt, rendezett külső, amely mentes minden szélsőségtől (túlzott
smink használata, test- és egyéb ékszerek munkaidőben való viselése, kihívó
öltözet stb.); kiemelt figyelem a személyi higiéniára, munkaruha viselése. A
munkaruha nem csupán azt a célt szolgálja, hogy munkavégzés közben praktikus
öltözetet viseljünk, hanem a vendégek ebből is látják, hogy az illető a
szálláshely dolgozója.
Tudnunk
kell, hogy minden ember már a megjelenésével is kommunikál (információkat közöl)
a környezetével. Egy ápolatlan, rossz kinézetű embert senki sem szívesen enged
be a szobájába, főleg nem fog abban bízni, hogy majd szépen kitakarítja azt,
amikor saját magával szemben igénytelen.
A megjelenéshez szorosan
hozzátartozik a viselkedés kultúra. Egy szálláshelyen elvárás a vendég
centrikus magatartás, amely azt jelenti, hogy a minden törekvésünk a vendégek
kiszolgálására, kéréseik maximális teljesítésére irányul. Figyelem, a
szolgáltatás nem szolgaságot jelent, hanem azt, hogy udvarias, profi munkát
végzünk annak érdekében, hogy a vendég minél kellemesebben érezze magát a
szálláshelyen. Magatartásunk ennek megfelelően barátságos, udvarias ám
diszkrét, azaz nem tolakodó és kihívó. Egy bármilyen szolgáltató tevékenységet
nyújtó üzletben a személyzet munkájának színvonala lesz a „szoftver”, az épület,
berendezés, felszereltség pedig a „hardver”. A kedves, figyelmes vendéglátó
vonzó tényező, a rideg, barátságtalan attitűd vendégtaszító.
A szálláshely szinte valamennyi
dolgozója közvetve, vagy közvetlenül kapcsolatba kerül a vendéggel. Alapvető
követelmény a dolgozók számára a szaktudás, a szakmai gyakorlat megszerzése, a
megfelelő viselkedéskultúra, valamint a nyelvtudás. A szállodai alkalmazottak
számára íratlan törvény a vendégközpontú szemlélet, minden esetben a vendég
kifogástalan ellátására kell törekedni. Bármely dolgozóval is kerüljön
kapcsolatba a vendég, annak viselkedése és kommunikációja alapján az egész
szálláshelyet ítéli meg; valamint alkot pozitív vagy negatív véleményt.
Lényeges, hogy a dolgozók külső
megjelenése legyen ápolt, a divat túlzásait kerüljék, ugyanakkor a szálloda
által biztosított formaruha legyen jól szabott, tiszta és vasalt. A vendéggel
közvetlen kapcsolatba kerülő munkakörökben dolgozó személyzetnek – szobaasszonyok,
szobalányok, emeleti gondnoknők, felszolgálók, stb. – munkájuk során kerülniük
kell a túlzott bizalmaskodást és alázatosságot. Fontos, hogy udvarias és
nyugodt légkört teremtsenek még az ideges és türelmetlen vendéggel is. Alapvető
tulajdonságnak számít a becsületesség és megbízhatóság, ezért a legtöbb
szálláshely erkölcsi bizonyítvány – általában három hónapnál nem régebbi –
meglétéhez köti a munkaszerződés létrehozását.[1]
A vendégtérben történő munkavégzés
közben a csend és nyugalom biztosítása kötelező, és ez különösen érvényes az
emeleti munkaköröknél.