Betanított szálláshelyi takarító
1. modul Takarítás
A programmodul célja
Olyan speciális, munkakörelemzés során meghatározott kompetenciák - ismereteket, kész-ségek és attitűdök - elsajátítása, melynek segítségével szálláshelyi takarító munkakör betöltésére alkalmas, jó felkészültségű és gyakorlati ismeretekkel rendelkező munkavállalók válnak a résztvevőkből.
A modul befejezése után a résztvevő a következő feladatokat tudja önállóan ellátni:
Alapismereteket alkalmaz:
- Ismeri és alkalmazza a munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelmi szabályokat
- Ismeri a szakmai alapfogalmakat
- Ismeri és alkalmazza a HACCP-rendszer vonatkozó részeit és a higiéniai alapszabályokat
- Ismeri a munkája során használatos eszközöket, tisztítószereket, gépeket
- Ismeri és alkalmazza a takarítási formák elemeit, a helyiségen belüli takarítás sorrendjét
- Egyéb elektronikai berendezéseket ismer, kezel
- Ismeri és alkalmazza a szálláshely sztenderdjeit
Előkészül a napi munkájához:
- Kapcsolatot tart a többi részleggel
- Tájékozódik a szobák, helyiségek takarítási igényéről
- Tájékozódik a munkájához szükséges anyagok és eszközök meglétéről
- Összeállítja a munkavégzéshez szükséges anyagokat, eszközöket
Ellenőrzi a szobát, előkészül a takarításhoz:
- Meggyőződik arról, hogy munkájával nem zavarja a vendéget
- Kezeli a talált tárgyakat
- Ellenőrzi és jelzi keletkezett károkat, hiányokat, a minibárban történt fogyasztást
- Ellenőrzi a berendezések működőképességét, jelzi a hibákat
- Szellőztet
- Eltávolítja a szemetet, a szoba tartozékát nem képező dolgokat
- Eltávolítja a használt textíliákat
- Meglocsolja, ápolja a növényeket
- Pókhálóz