1. modul Takarítás

iDevice ikon A programmodul célja

Olyan speciális, munkakörelemzés során meghatározott kompetenciák - ismereteket, kész-ségek és attitűdök - elsajátítása, melynek segítségével szálláshelyi takarító munkakör betöltésére alkalmas, jó felkészültségű és gyakorlati ismeretekkel rendelkező munkavállalók válnak a résztvevőkből.

A modul befejezése után a résztvevő a következő feladatokat tudja önállóan ellátni:

Alapismereteket alkalmaz:

  • Ismeri és alkalmazza a munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelmi szabályokat
  • Ismeri a szakmai alapfogalmakat
  • Ismeri és alkalmazza a HACCP-rendszer vonatkozó részeit és a higiéniai alapszabályokat
  • Ismeri a munkája során használatos eszközöket, tisztítószereket, gépeket
  • Ismeri és alkalmazza a takarítási formák elemeit, a helyiségen belüli takarítás sorrendjét
  • Egyéb elektronikai berendezéseket ismer, kezel
  • Ismeri és alkalmazza a szálláshely sztenderdjeit

Előkészül a napi munkájához:

  • Kapcsolatot tart a többi részleggel
  • Tájékozódik a szobák, helyiségek takarítási igényéről
  • Tájékozódik a munkájához szükséges anyagok és eszközök meglétéről
  • Összeállítja a munkavégzéshez szükséges anyagokat, eszközöket

Ellenőrzi a szobát, előkészül a takarításhoz:

  • Meggyőződik arról, hogy munkájával nem zavarja a vendéget
  • Kezeli a talált tárgyakat
  • Ellenőrzi és jelzi keletkezett károkat, hiányokat, a minibárban történt fogyasztást
  • Ellenőrzi a berendezések működőképességét, jelzi a hibákat
  • Szellőztet
  • Eltávolítja a szemetet, a szoba tartozékát nem képező dolgokat
  • Eltávolítja a használt textíliákat
  • Meglocsolja, ápolja a növényeket
  • Pókhálóz